Græsplæner

Hvad er det første man ser, når man kommer ind i en have? Græsplænen! Har man en pæn græsplæne, har man en pæn have. Men en græsplæne bliver ikke pæn, uden at man selv gør en indsats for det.
En pæn græsplæne sommeren over starter allerede i oktober måned. De sidste gange man klipper den inden vinter, er det vigtigt ikke at lade den blive hverken for lang eller for kort, sådan ca. en 5-6 cm, og der må ikke ligge afklippet græs på en plæne, der skal ligge vinteren over. Når græsset i foråret begynder at vokse, er det tid at komme i gang igen. Man starter med at slå græsset godt i bund, og derefter vertikalskære det, hvilket vil sige at rive mos og gammelt græs op og fjerne det fra plænen.

Så giver man kalk, ca 20kg dolomitkalk/100m2, lidt mere hvis ikke den har fået før, og så en NPK-gødning. Vi bruger selv en 14-3-15, men en tilsvarende kan også fint bruges. Man giver ca. 7-8kg/100 m2 første gang, derefter med 3-4 ugers mellemrum, 3-4kg/100 m2 sommeren over. Sørg for det er tørvejr, når du gøder, meget gerne lige før regnvejr. En plæne, der ikke er rørt ved i et par år, kræver lidt mere. Det kan gøres ved, at man efter vertikalskæring, kører topdressing på, og eftersår med græsfrø. Den skal have den samme mængde kalk og gødning. Når alt det her er gjort, er det bare at nyde din plæne, og slå den hver 3.-4. dag, så har du en flot græsplæne.